LED Nedir? IŞIK YAYAN DİYOT veya
Light Emitting Diode
Aydınlatma dünyasının geleceği olarak gelişimine hızla devam eden LED, kelime olarak - Işık Yayan Diyot'un baş harflerinden oluşmaktadır. LED, elektrik enerjisini ışığa dönüştüren yarı iletken bir devre elemanıdır.
1900’lerin başında keşfedilen elektro ışıma kavramının ardından, 1950’lerde hızlanan yarı-iletkenler hakkındaki araştırmalarla beraber; gözle görülebilen kırmızı renkli bir ışık yayan ilk LED 1962 yılında üretildi ve patente bağlandı. Eskiden radyoyu açtığımızda yanan kırmızı ışık olarak hayatımıza giren LED teknolojisi, arandan geçen 50 yılın ardından, artık dünyamızı aydınlatıyor. Bu küçük kırmızı ışık evrim geçirdi, renk değiştirdi, güçlendi ve artık beyaz renge bürünüp hayatımızı aydınlatmaya; kırmızı, mavi ve yeşile dönüşüp çevremizi renklendirmeye başladı.
Işık kaynağı olarak LED kullanan aydınlatma aygıtları ile yüksek ışık verimi, düşük enerji tüketimi, uzun ömür, daha iyi bir ışık yönlendirme seviyesi, düşük ultraviyole ve kızıl ötesi ışıması, daha yüksek renksel geriverim konularında çok başarılı sonuçlar elde edilebilmektedir. LED kaynaklar, milyonlarca renk üretmelerinin beraberinde çok çeşitli renk sıcaklıklarında beyaz ışığı sağlayabilirler.
Geleneksel ışık kaynaklarına karşı sunduğu avantajlarla her geçen gün hayatımızda daha fazla yer almaya başlayan LED teknolojisi temelli aydınlatma sistemleri, farklılık yaratmak, göz alıcı ortamlar oluşturmak ve kullanıldığı mekanlara büyüleyici bir atmosfer katmak isteyenler için sayısız alternatif ve avantajlar sunmaktadır
Güneş Enerjisi Kullanım Alanları
· Güneş enerjisi kullanım alanları, Fabrika, endüstriyel alanlar ve soğuk hava depolarının çatıları güneş enerjisi sistemleri kurulum alanları olarak işletmeler tarafından tercih edilmektedir.
· Çatı üzeri GES projeleri OSB’ler, tarım, hayvancılık, depolama alanlarında, AVM, oteller, hastaneler, akaryakıt istasyonları gibi çok geniş bir kullanım alanına sahiptir.
· Evlerin elektrik ihtiyacını karşılamada da çatı tipi güneş enerjisi santralleri tercih edilmektedir.
· Elektrik olmayan veya elektrik enerjisinin ulaşamadığı yerleşim yerleri için kullanılmaktadır.
· Tarımsal sulamada alanlarında da güneş enerjisi sistemleri kullanılır. Uygun maliyetli bir enerji alternatifi olması nedeni ile güneş enerjisi, sıcak su üretiminde de sık tercih edilen bir enerji türüdür.
· Solar paneller kullanılarak elektrik üretip, seralarda sebze ve meyveleri ısıtmakta kullanılır. Bu nedenle kırsal kesimler ve tarım alanları da güneş enerjisi kullanım alanları olarak tercih edilmektedir.
· Trafik lambaları, işaret lambaları ve sokak lambaları da güneş enerjisinin kullanım alanları arasında yer almaktadır. Bu sistem genelde akülü güneş enerjisi sistemleridir. Ve elektrikler kesildiği zaman akü devreye girerek trafikte karmaşaya engel olur.
|